Různou dopravou celou Jihlavou

Dnešní den byl pro děti z 1.A speciální. Učili jsme se, ale trochu jinak, přímo v terénu. Měli jsme za úkol poznat a zažít na vlastní kůži cestování městem hromadnou dopravou.

Nejprve jsme si v kruhu povídali o různých dopravních prostředcích, které známe a kterými rádi jezdíme. Paní učitelka Tkadlečková nám vysvětlila a názorně na vyrobené mapě na podlaze ukázala naši dnešní trasu. Prohlédli jsme si připravený pracovní list, seznámili se s trolejbusovými linkami, různými druhy jízdenek a poznávacími značkami aut. Poté jsme zahájili druhou praktickou část venku.

I přes velkou chumelenici jsme zvládli první úkol – spočítat osobní a nákladní auta i jiné dopravní prostředky, které projely kolem školy za minutu. Nasedli jsme do trolejbusu F, kde si všichni postupně označili svou jízdenku a cestou jsme pozorovali mosty, viadukt, kulturní dům, autobusové nádraží. Vystoupili jsme na hlavním vlakovém nádraží, kde nás čekala velká zkouška v podobě nákupu své vlastní jízdenky. Každý si o ni musel říci sám, zaplatit a zkontrolovat peníze taky samostatně. Všichni to zvládli na jedničku. V čekárně jsme posvačili a šli se podívat na 2. nástupiště. Pozorovali jsme projíždějící vlaky, počítali vagóny, sledovali při práci pana výpravčího. Čekání na vlak nám rychle uteklo. Nastoupili jsme, připravili si jízdenky a už tu byla paní průvodčí, která nám je zkontrolovala. Samotná jízda vlakem byla pro všechny velkým zážitkem, pro někoho dokonce premiérou. Z okna jsme viděli pohled z mostů, které jsme zahlédli předtím z trolejbusu, viděli jsme čápy na komíně, řeku Jihlavu, kostel sv. Jana Křtitele, městské nádraží – nevěděli jsme, kam se dívat dříve – a už jsme zase vystupovali ve Starých Horách. Krásná jízda. Pokračovali jsme pěšky na trolejbusovou zastávku C a svezli jsme se k autobusovému nádraží. Tam nás čekala prohlídka haly, nástupišť, autobusů a navíc rozhovor s panem řidičem. Děti měly připraveno plno otázek – dozvěděly se rozměry i hmotnost autobusu, kdy pan řidič vstává, jak dlouho pracuje, jestli ho práce baví a kolik lidí se vejde do autobusu. Spokojeni se zjištěnými informacemi jsme se rozloučili s panem řidičem a vydali se na cestu zpět do školy.

Den se nám moc vydařil, dětem se líbila cesta vlakem, kupování jízdenek, čápi, viadukt, trolejbus – každý si odnesl svoji vzpomínku. Už se těšíme na další pěknou akci.

autor: Mgr. Romana Kovářová


Zobrazení: Alba | Podle data

Různou dopravou celou Jihlavou


Poslat známému Poslat na e-mail   tisk Tisknout   ↑ Nahoru

loader Načítám...
Fond Vysočiny