Exkurze s vůní dálek

Ve čtvrtek 28. 4. se třída 7.B vydala na exkurzi do čokoládovny Kamila ve Vyskytné nad Jihlavou. 

První část exkurze proběhla v salonku, kde nás přivítal majitel a zakladatel firmy František Hlava a seznámil nás s historií čokoládovny a historií výroby čokolády. Rovněž jsme se dozvěděli složení jednotlivých typů čokolád a asi většina z nás viděla poprvé kakaový lusk. Zjistili jsme, že kakaové boby musí nejprve kvasit – fermentovat, aby získaly svou typickou chuť. Následovalo oblečení pracovních oděvů – pláště, návleků a pokrývky hlavy a vstup do výroby. Ten den se zrovna vyráběly čokolády. Účastníci dostali kelímek tekuté čokolády – mléčné nebo hořké (i ta byla sladká). Viděli jsme také lis na kakaové boby a ochutnali je rozdrcené. A pak už následovala prohlídka balícího stroje na bonbóny, hotových výrobků, kde nám pan Hlava ukázal, že z čokolády se vyléváním forem může vyrobit vlastně jakýkoli tvar na zakázku, sladké rozloučení v podobě pralinek a zpáteční cesta pěšky do školy.

A poučení pro všechny: i ze stavaře se může stát zapálený výrobce čokolády. 

autor: Mgr. Marie Palánová


Zobrazení: Alba | Podle data

Exkurze s vůní dálek


Poslat známému Poslat na e-mail   tisk Tisknout   ↑ Nahoru

loader Načítám...
Fond Vysočiny